Kyren Wilson behoudt voorsprong in WK-finale, maar Jak Jones vecht zich terug

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Kyren Wilson behoudt voorsprong in WK-finale, maar Jak Jones vecht zich terug

Kyren Wilson aan het werk
Kyren Wilson aan het werkProfimedia
Kyren Wilson (32) heeft een 11-6 voorsprong op Jak Jones (30) na een spannende eerste dag in de finale van het wereldkampioenschap snooker in het Crucible Theatre in Sheffield.

Jones vocht zich terug met een bijzondere comeback in de avondsessie door vijf frames terug te winnen na een 7-1 achterstand na de eerste middagsessie. Wilson domineerde de openingssessie van de finale en bouwde een indrukwekkende 7-1 voorsprong op ten opzichte van de Welshe qualifier Jak Jones.

Het was de eerste 'century break' in een openingsframe van een Crucible-finale sinds de legendarische 136 van Stephen Hendry tegen Jimmy White in 1993. De Engelsman zette zijn meesterlijke optreden voort met extra breaks van 52, 66, 62, 90 en nog een century break - en snelde naar een 7-0 voorsprong zonder veel weerstand.

Kyren Wilson en Jak Jones poseren voor een foto met scheidsrechter Paul Collier en de Cazoo World Snooker Championship trofee
Kyren Wilson en Jak Jones poseren voor een foto met scheidsrechter Paul Collier en de Cazoo World Snooker Championship trofeeAFP

Voor Jones, die voor het eerst deelnam aan een rankingfinale, was het meer dan een zware taak om terug te komen in de wedstrijd.  Ondanks de toenemende druk liet de Welshman een glimp van zijn talent zien met een welverdiende 65 break in het laatste frame van de eerste sessie.

Jones vond uiteindelijk zijn touch in de avondsessie met vier indrukwekkende breaks van een halve century. Wilson, hoewel hij zijn vroege dominantie niet kon evenaren, toonde zijn klasse met breaks van 125, 60 en een cruciale 122 in het 17e frame, waarin beide spelers een kans hadden op de laatste 'black'.

Welsh qualifier Jones vertelde de BBC na vijf frames te hebben teruggepakt dat hij nog steeds dacht dat hij een kans maakte.

"Het is een wonder dat ik er nog in zit, want ik speelde verschrikkelijk," zei Jones. "Ik zit nog steeds in de wedstrijd. Als ik vannacht fatsoenlijk had geslapen, denk ik dat ik vandaag waarschijnlijk iets had kunnen doen, het had anders kunnen zijn. Als ik goed slaap, morgen goed voor de dag kom, dan kan er nog van alles gebeuren."

Wilson zei dat hij hoopte nog beter te kunnen dan zijn laatste optreden in de WK-finale - die hij in 2020 verloor van Ronnie O'Sullivan.

"Ik vond dat Jak heel goed speelde vanavond," vertelde de nummer 12 van de wereld aan de BBC. "Het gaat niet alleen om de puntentelling, het gaat erom hoe het frame werd gewonnen en er zat duidelijk veel spanning in.

"Ik ben trots op de manier waarop ik het volhield. Ik had in mijn hoofd dat ik vanavond tot 11 wilde komen nadat ik op zeven had stond na de middagsessie. Doel bereikt. Ik heb behoorlijk goed gescoord. Ik geniet gewoon van elke minuut. De sfeer is fantastisch. Ik ben heel gezegend en dankbaar dat ik dit voor een volle zaal heb kunnen meemaken, nadat ik dat door Covid moest missen."

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen