Flashforward: PSV gaat voor kampioenschap, tennis- en WK snookersemi's en de Giro

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Flashforward: PSV gaat voor kampioenschap, tennis- en WK snookersemi's en de Giro

Luuk de Jong is wellicht de belangrijkste man geweest in het formidabele seizoen van PSV
Luuk de Jong is wellicht de belangrijkste man geweest in het formidabele seizoen van PSVProfimedia
Het weekend klopt alweer op de deur en dan is het altijd goed om vooruit te blikken op de sportieve hoogtepunten van dit weekend. PSV gaat in eigen huis niet voor minder dan de overwinning op Sparta Rotterdam, maar is ook kampioen met een gelijkspel; de Catalaanse derby kan Real Madrid de LaLiga-titel opleveren; halve finales van de Madrid Masters en het wereldkampioenschap snooker; en de aftrap van de Giro d'Italia zullen de hoogtepunten van dit weekend vormen.

Kampioenswedstrijd PSV

Het hing natuurlijk al tijden in de lucht, maar PSV kan zondag eindelijk officieel de landstitel opeisen. De Eindhovenaren krijgen bezoek van Sparta en hebben aan één punt genoeg om gekroond te worden tot landskampioen. De verwachting is echter dat PSV de volle buit bij gaat schrijven, nadat het in de vorige speelronde de grootste uitoverwinning uit de clubgeschiedenis boekte (0-8 tegen Heerenveen).

De aftrap is zondag al om 12.15, waardoor het wellicht de hele dag feest zal zijn in Eindhoven en omstreken. Als PSV kampioen wordt, is dat voor de eerste keer sinds 2018 en voor de 25e keer in de clubgeschiedenis. Luuk de Jong zal er alles aan doen om zijn bijdrage te leveren in de vorm van doelpunten, want hij is in de race voor de topschutterstitel verwikkeld met AZ’er Vangelis Pavlidis. Beide aanvallers hebben 27 competitietreffers op hun naam staan.

Catalaanse clash

Girona is zonder twijfel de verrassing van het seizoen in Spanje. De ploeg waar onder meer Daley Blind is voorzien van een basisplaats, kan zaterdag zelfs de tweede plek opeisen als het weet te winnen van directe concurrent FC Barcelona. De twee teams staan momenteel slechts twee punten van elkaar verwijderd en Girona kan zich dit weekend in navolging van Barcelona verzekeren van een ticket naar de Champions League.

Deze wedstrijd kan nog een extra lading krijgen als Real Madrid eerder op de dag weet te winnen van Cadiz. Als de Madrilenen Cadiz aan de zegekar binden en Barcelona vervolgens niet weet af te rekenen met Girona, is Real officieel landskampioen. Girona bleek in 2023 in ieder geval een zware kluif voor de Catalaanse buurman. De thuiswedstrijd tegen Barcelona eindigde in een 0-0 gelijkspel en op bezoek bij de mannen van Xavi werd het zelfs 2-4 voor Girona. Weet de stuntploeg ons zaterdag opnieuw te verrassen door Barcelona te verslaan en diens aartsvijand daarmee de titel te bezorgen?

4 mei, 18.30 uur: Girona - Barcelona
4 mei, 18.30 uur: Girona - BarcelonaProfimedia

Verrassende halvefinalisten in Madrid...

Het masterstoernooi in Madrid bereikt na een kleine twee weken toptennis zijn climax, maar in het herenenkelspel zijn de laatste vier overgebleven namen niet die van degenen die je hier zou verwachten. Een voor een verlieten de hoogst geplaatste spelers de Spaanse hoofdstad door verschillende redenen, maar de voornaamste daarvan is toch wel fitheid. Jannik Sinner gaf op voor zijn wedstrijd, Daniil Medvedev tijdens de zijne en Carlos Alcaraz verloor en gaf vrijdag zijn afzegging voor de Masters in Rome door wegens een blessure.

Dit en de verrassende uitschakelingen van onder anderen Alexander Zverev, Casper Ruud en Stefanos Tsitsipas maken dat er enkele opvallende spelers hun opwachting maken in de halve finales in Madrid. Felix Auger-Aliassime staat 35e op de ATP-ranglijst en is ongeplaatst, maar zijn run, inclusief een straight sets overwinning op Ruud, benadrukt de intentie van de 23-jarige Canadees om terug te keren in de top 10. Zijn tegenstander is Jiri Lehecka, die als 31e beste tennisser van de wereld wordt gerekend. Zijn campagne bevat een overwinning op de moegestreden Rafael Nadal en de opgave van Medvedev. De 22-jarige Tsjech staat nu voor het eerst in zijn carrière in de halve finale van een masterstoernooi.

In de andere semi zijn de namen iets minder verrassend. Taylor Fritz weet al wat het is om een Masters te winnen, hij zegevierde in Indian Wells in 2022 en staat 13e op de ATP-ranglijst. De 26-jarige Amerikaan versloeg onder anderen Hubert Hurkacz in straight sets om hier terecht te komen en wil na de verloren finale van München twee weken geleden nu voor het eerst in zijn carrière een titel op gravel in de wacht slepen. Zijn tegenstander is Andrey Rublev. Aan zijn achtste plek op de ATP-ranglijst te zien de minst verrassende van de vier halvefinalisten, maar afgaande op vorm voorafgaand aan het toernooi misschien wel juist de meest verrassende. 

Na zijn diskwalificatie in Dubai aan het begin van het jaar speelde de 26-jarige Rus op vier toernooien en daarin won hij slechts één wedstrijd. Voor aanvang van de Masters in Madrid had hij zijn vier vorige wedstrijden in straight sets verloren van respectievelijk de huidige nummers 31, 50, 46 en 81 van de wereld. In zijn eigen woorden voelde hij zich verlamd op de baan, omdat hij meer bezig was zijn emoties in toom te houden dan met zijn spel. Het lijkt erop dat er nu iets is geklikt, want hij speelt weer als vanouds de sterren van de hemel, met sublieme overwinningen op onder anderen Tallon Griekspoor en Alcaraz.

Het heeft iets verfrissends dat van de vier halvefinalisten er slechts één al eerder in de halve finale van een Masters heeft gestaan in de afgelopen twaalf maanden en de wedstrijden zullen zeker de moeite waard zijn om mee te pakken. Fritz en Rublev spelen hun semi deze vrijdag om 16.00 uur, Auger-Aliassime en Lehecka komen 's avonds om 20.00 uur in actie. De finale staat zondag op het programma.

... en in Sheffield

Als we het dan toch hebben over toernooien waar de favorieten al zijn uitgeschakeld en de halve finales worden gespeeld door verrassende namen, laten we dan maar gelijk doorgaan naar het wereldkampioenschap snooker, dat wordt gehouden in het Crucible Theatre te Sheffield. De nummer 1 van de plaatsingslijst en titelhouder Luca Brecel werd in de eerste ronde pardoes eruit geknikkerd door een qualifier, waarna alle ogen naar de volgende favoriet Ronnie O'Sullivan gingen. De als tweede geplaatste zevenvoudig kampioen kwam verder dan zijn Belgische concurrent, maar sneuvelde in de kwartfinales eveneens verrassend vroeg, ook tegen een qualifier. Judd Trump overkwam precies hetzelfde als O'Sullivan, waardoor drie van de vier halvefinalisten qualifiers zijn, die een top 3-speler hebben uitgeschakeld.

David Gilbert, de nummer 31 van de wereld, was de beul van Brecel en staat nu tegenover de nummer 12, Kyren Wilson, de enige geplaatste speler in de semi's. De andere halve finale bestaat uit de nummers 44 en 29 van de wereld, de Welsh Jak Jones en Stuart Bingham, die respectievelijk Trump en O'Sullivan versloegen in de voorgaande ronde. De wedstrijden in deze fase worden gespeeld in vier sessies en in de halve finales wint de speler die als eerste 17 frames binnensleept. Op het moment van schrijven zijn beide semi's perfect in evenwicht met vier frames per speler na de eerste sessie van vanmorgen. Vanmiddag worden de tweede sessies van de halve finales gespeeld en morgen volgen sessies drie en vier. Daarna zullen de winnaars het op 5 en 6 mei tegen elkaar opnemen in de finale, een best of 35 frames, ook verdeeld over vier sessies. Zorg dat je het niet mist!

Van Turijn naar Rome

De Giro d'Italia 2024 staat voor de deur. Om precies te zijn: de 107e editie van de op één na belangrijkste nationale wielerronde na de Tour de France. Drie weken, 21 etappes, 3.400,8 km en bijna 45.000 hoogtemeters. De 176 professionele wielrenners in de strijd om de legendarische roze trui van de algemene leider beginnen op zaterdag in de buitenwijken van Turijn, met de laatste triomfantelijke rit traditioneel volgend op 26 mei in Rome. Er zijn veel beklimmingen tussendoor, waaronder de koninginnenrit, de 15e etappe, waarin ongeveer 5400 hoogtemeters moeten worden overwonnen over 222 km. Lees verder...

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen