Tien aanstormende Nederlandse talenten die dit jaar hun zestiende verjaardag vieren

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Tien aanstormende Nederlandse talenten die dit jaar hun zestiende verjaardag vieren

Feyenoorder Ayoub Ouarghi in de UEFA Youth League tegen Bayern München
Feyenoorder Ayoub Ouarghi in de UEFA Youth League tegen Bayern MünchenProfimedia
De Nederlandse jeugdelftallen stelden de afgelopen interlandperiode ietwat teleur. Oranje O19 en Oranje O17 plaatsten zich beide niet voor de jeugd-EK’s, terwijl Oranje recentelijk nog veel succes geboekt heeft op het EK O17. In dit artikel werpen we vast een blik op de talentvolle lichting van 2008 die komend seizoen een poging mag wagen om hoge ogen te gooien op het eindtoernooi.

De lichting van 2002 stond internationaal bekend als uitzonderlijke generatie, met oogappels als Ryan Gravenberch, Kenneth Taylor, Naci Ünüvar en Sontje Hansen. In mei 2019 werd de ploeg Europees kampioen en een paar maanden later bereikte het de finale op het mondiale eindtoernooi voor spelers onder de zeventien jaar. Twee jaar geleden zagen we het uiterst talentvolle team uit 2005 nog de finale van het EK bereiken met smaakmakers als Isaac Babadi, Thijmen Blokzijl, Gabriel Misehouy en Dean Huijsen.

Het lijkt er de laatste tijd soms op alsof we om de drie jaar een zeer talentvolle lichting aan het werk te zien krijgen, want in tegenstelling tot de elftallen uit 2006 en 2007 staan de jongens uit 2008 ook zeer hoog aangeschreven. Met Tygo Land, Givairo Read en Kees Smit werden drie van de grootste talenten uit 2006 al doorgeschoven naar Oranje O19, terwijl Jorrel Hato al een A-interland op zijn naam heeft staan.

Talenten als Lucas Jetten, Mylo van der Lans en Luc Nieuwenhuijs beschikken over de nodige potentie, maar al met al loopt het team van 2007 ook niet over van talent. Hieronder lichten we tien grote talenten uit 2008 uit, waarvan wij hopen dat ze ons volgend jaar weer trots kunnen maken op het jeugd-EK.

Ayoub Ouarghi (Feyenoord)

Ayoub Ouarghi vierde in februari pas zijn zestiende verjaardag, maar wordt door jonge voetbalfans op Varkenoord al regelmatig gevraagd om een foto. Dat heeft alles te maken met het Youtube-kanaal van Soufiane Touzani, die video’s met de talentvolle Amsterdammer gemaakt heeft die meer dan een miljoen weergaven vergaarden. Ouarghi beschikt over vrijwel alle facetten om door te kunnen breken in het profvoetbal. De aanvallende middenvelder beschikt over een uitzonderlijke techniek, heeft een goede dribbel, een vlammend schot en is fysiek sterk.

Het is dan ook niet voor niets dat hij al veel minuten heeft gekregen in de UEFA Youth League en de laatste maanden steevast deel uitmaakt van Feyenoord O18, terwijl zijn lichting officieel nog thuishoort in de O16. We durven te stellen dat Ouarghi een van de grootste talenten van ons land is. Het is alleen nog wel de vraag of hij ons land wel gaat vertegenwoordigen, want hij speelde zowel interlands voor Nederlandse als Marokkaanse jeugdelftallen.

Sean Steur (Ajax)

Wie ruim een maand geleden de Future Cup gevolgd heeft, zal bij vlagen enorm hebben genoten van Sean Steur. De middenvelder speelt net als de meeste andere spelers uit dit overzicht al tijden met een oudere lichting mee bij zijn club, maar dat heeft in zijn geval weinig van doen met een fysiek voordeel. De aanvoerder van Oranje O16 is vrij klein van stuk, maar heeft bij zijn club al minuten gemaakt voor de O18.

Steur is een lichtvoetige speler met een bijzonder fijne dribbel in de kleine ruimte. Hij behoort tot de categorie spelers als Tygo Land en Kees Smit, waarover we sinds 2019 in Nederland zeggen dat hij ‘een vleugje van Frenkie de Jong’ in zijn spel heeft, al speelt hij wel wat hoger op het veld dan de middenvelder van Barcelona.

Ruud Nijstad (FC Twente)

Ruud Nijstad stond niet alleen in de belangstelling van Nederlandse topclubs, maar naar verluidt had ook Juventus concrete plannen om hem een vergelijkbaar traject als dat van Huijsen voor te schotelen. Inmiddels heeft hij zijn eerste contract voor FC Twente getekend, maar er zijn de nodige gelijkenissen met de speler die inmiddels voor Spanje heeft gekozen. Nijstad is dan wel een linkspoot, maar is als centrale verdediger ook bijzonder comfortabel aan de bal en dribbelt graag het middenveld in. Nijstad heeft ook een goede lange bal in de benen en zijn positionering ziet er - zeker voor zijn leeftijd - goed uit.

Sami Bouhoudane (PSV)

Wie eveneens bekend is van video's van Touzani is PSV-spits Sami Bouhoudane. De fysiek sterke aanvaller speelt al jaren met veel oudere teams mee en werd vorige maand de eerste Nederlander uit 2008 die zijn debuut mocht maken in het profvoetbal. Bouhoudane maakte op dertienjarige leeftijd een hattrick in de topper tussen Ajax en PSV O16 en speelt ook bij nationale jeugdelftallen met een oudere lichting mee. Dat is iets wat we - zeker bij jongere nationale jeugdteams - zelden zien.

Het is de vraag hoe hij zich straks kan verhouden tegen volwassen spelers als hij minder kan leunen op zijn imposante fysiek, maar dat hij over de juiste bouw beschikt om een topspits te worden moge duidelijk zijn.

Emre Ünüvar (Ajax)

We gaan door met Bouhoudane’s nieuwe concurrent in de spits bij Oranje O17, want ook Emre Ünüvar is in de afgelopen interlandperiode doorgeschoven naar een hoger nationaal jeugdelftal en was toen tweemaal trefzeker in de wedstrijd tegen België. Ünüvar hielp onder toeziend oog van zijn oudere broer Naci een aantal grote kansen om zeep in de Future Cup, maar heeft de laatste jaren al bewezen een ware goaltjesdief te zijn en weerlegt ook dit seizoen een indrukwekkend moyenne van meer dan één doelpunt per wedstrijd.

Kelvin Neijenhuis (Feyenoord)

Dat Bouhoudane en Ünüvar zijn doorgeschoven is voor Oranje O16 geen enkel probleem, want die ploeg kan wel nog altijd beschikken over Feyenoorder Kelvin Neijenhuis. De Zeeuwse centrumspits weet uit alle hoeken en standen het doel te vinden en is dan ook topscorer van de Feyenoord-jeugd. In de najaarscompetitie schoot hij de O17 aan flarden en tegenwoordig zien we hem steeds vaker in actie bij de O18, waar hij veel kan leren van Robin van Persie en onder meer concurreert met diens twee jaar oudere zoon Shaqueel.

Matthew Mparaganda (Feyenoord)

Matthew Mparaganda is een moderne offensief ingestelde linksback die de volledige linkerkant bestrijkt. De geboren Utrechter staat defensief zijn mannetje, maar schuwt er ook niet voor om zijn voetballende kwaliteiten te laten zien aan de bal en omspeelt regelmatig zijn directe tegenstander met een fraaie passeerbeweging. Met zijn snelheid in dribbelvaardigheden beschikt hij over de juiste vaardigheden om uit te groeien tot een vleugelspeler van formaat.

Sébas Ditmer (PSV)

Sébas Ditmer heeft zijn lengte mee en heerst centraal in de defensie in de jeugd van PSV, al wordt hij ook regelmatig ingezet als controlerende middenvelder. Ditmer heeft een aardige inspeelpass, maar blinkt vooral uit in volwassenheid en keuzes aan de bal. De Nijmegenaar vormde centraal achterin een stabiel duo met ploeggenoot Fabian Merién, die eveneens uitkomt voor Oranje O16, maar is de laatste tijd de breker en spelverdeler op het middenveld van PSV O17.

Levi Acheampong (Ajax)

Levi Acheampong is de enige uit dit overzicht die nog amper minuten heeft gemaakt in de O17-competitie of hoger, maar dat doet niets af aan zijn kwaliteiten. Acheampong is een behendige aanvallende middenvelder die zich kan onderscheiden met dribbels en fijne steekpasses. Fysiek heeft hij nog een hoop stappen te zetten, maar met zijn basistechniek is het zeer aannemelijk dat hij vroeg of laat komt bovendrijven op een respectabel niveau.

Jaygo van Ommeren (FC Utrecht)

En last but not least: Jaygo van Ommeren. We twijfelden of we dit lijstje wilden voltooien met Van Ommeren of Austyn Jones, zijn voormalig ploeggenoot in de jeugdopleiding van FC Utrecht. De keuze is dus gevallen op Van Ommeren, de basisspeler van Utrecht O17 die zelfs al zijn debuut maakte voor de O18. De defensieve annex centrale middenvelder is een goede spelverdeler die zijn ploeg dirigeert en bij de hand neemt, maar ook niet wijkt voor zijn defensieve verplichtingen en veel ballen onderschept. Als hij zich gestaag door blijft ontwikkelen, hoeft het geen jaren meer te duren voor hij zijn opwachting mag maken in de Keuken Kampioen Divisie.

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen