Nederland vernedert favoriet Zuid-Afrika op wereldkampioenschap cricket

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Nederland vernedert favoriet Zuid-Afrika op wereldkampioenschap cricket

Logan van Beek (C) viert feest met teamgenoten na het wicket van David Miller uit Zuid-Afrika
Logan van Beek (C) viert feest met teamgenoten na het wicket van David Miller uit Zuid-Afrika AFP
Nederland heeft dinsdag het machtige Zuid-Afrika met 38 runs verslagen op het WK Cricket. De outsiders vernederden de Proteas voor de tweede keer in een jaar tijd. In november vorig jaar schakelde Oranje Zuid-Afrika uit op het WK Twenty20 in Australië.

Zuid-Afrika, een van de favorieten van het toernooi, werd in de schaduw van de Himalaya uitgebowld voor 207 runs, nadat de Nederlandse aanvoerder Scott Edwards een cruciale 78 not out had gemaakt. Nederlands overwinning was de tweede grote schok in drie dagen nadat Afghanistan zondag titelverdediger Engeland versloeg.

Er was geen spoor van het drama dat zou komen toen Zuid-Afrika comfortabel uitliep naar 36-0. Er vielen toen echter vier wickets voor slechts acht runs. Quinton de Kock had back-to-back centuries geslagen in Zuid-Afrika's indrukwekkende openingsoverwinningen op Sri Lanka en Australië. Maar na 20 runs ging hij caught behind op Colin Ackermann, één van de drie in Zuid-Afrika geboren spelers in de Nederlandse startopstelling. Ackermann was vorig jaar man-of-the match toen Nederland Zuid-Afrika een schok gaf in Adelaide.

Nederland's wicketkeeper kapitein Scott Edwards met de succesvolle catch om Zuid-Afrika's Quinton de Kock uit te schakelen
Nederland's wicketkeeper kapitein Scott Edwards met de succesvolle catch om Zuid-Afrika's Quinton de Kock uit te schakelenAFP

Skipper Temba Bavuma (16) viel drie runs later, clean bowled door Roelof van der Merwe die 13 ODI's voor Zuid-Afrika speelde voordat hij naar Nederland verhuisde. Seamer Paul van Meekeren versloeg de verdediging van Aiden Markram voor één punt voordat Van der Merwe's sluwe linkerarmspin Rassie van der Dussen verleidde tot een onbesuisde reverse sweep die gevangen werd door Aryan Dutt op backward point. De Kock, Markram en Van der Dussen hadden allemaal centuries gemaakt in Zuid-Afrika's WK-recordtotaal van 428 in de overwinning op Sri Lanka.

Heinrich Klaasen en David Miller bouwden de innings gestaag op in een 45-run partnership voor het vijfde wicket voordat Logan van Beek doorbrak. Klaasen op 28 nam een long-hop en wist alleen Vikramjit Singh op fine leg te vinden, waardoor Zuid-Afrika wankelde op 89-5.

Paul van Meekeren (R) viert feest met aanvoerder Scott Edwards nadat hij het wicket heeft genomen van Marco Jansen
Paul van Meekeren (R) viert feest met aanvoerder Scott Edwards nadat hij het wicket heeft genomen van Marco JansenAFP

Edwards slaat 78

Marco Jansen (9) zag zijn stumps verbrijzeld worden door Van Meekeren toen Zuid-Afrika afzakte naar 109-6 en het was zo goed als game over toen David Miller met een zwaai miste bij Van Beek nadat hij 43 had gemaakt. Bas de Leede maakte korte metten met Gerald Coetzee en Kagiso Rabada voordat de late, uitdagende 40 van Keshav Maharaj werd gestopt door Van Beek. Het was de eerste overwinning van Nederland op dit WK na nederlagen tegen Pakistan en Nieuw-Zeeland.

Eerder speelde Edwards een briljante innings terwijl Van der Merwe schitterde met een late cameo toen Nederland een vechtende 245-8 maakte. Edwards' runs kwamen van 69 ballen en bevatten 10 vieren en een zes. Van der Merwe, 38, sloeg een snelle 29 van 19 ballen met drie vieren en een zes voordat hij caught behind ging op Lungi Ngidi.

Roelof van der Merwe speelt een schot tijdens de 2023 ICC Men's Cricket World Cup eendaagse interland (ODI) wedstrijd tussen Zuid-Afrika en Nederland
Roelof van der Merwe speelt een schot tijdens de 2023 ICC Men's Cricket World Cup eendaagse interland (ODI) wedstrijd tussen Zuid-Afrika en NederlandAFP

Edwards en Van der Merwe zorgden samen voor een cruciale 64 voor het achtste wicket, nadat Nederland op 112-6 stond na een vertraagde start vanwege de regen. Rabada claimde zijn 150ste ODI wicket toen Zuid-Afrika's gevreesde tempoaanval door de Nederlandse toporde scheurde in kille, vochtige omstandigheden. Rabada bereikte zijn persoonlijke mijlpaal toen hij toesloeg met de eerste bal van zijn spell, opener Singh klemde en een top edge naar Klaasen forceerde. Singh had slechts twee runs gemaakt uit 16 ballen nadat Nederland aan slag was gekomen.

Rabada, spelend in zijn 95ste ODI, rekende ook af met de gevaarlijke De Leede, lbw voor twee. Max O'Dowd, Ackermann, Sybrand Engelbrecht en Teja Nidamanuru bereikten allemaal dubbele cijfers. Maar ook zij hadden moeite om boven Rabada en collega snelle bowlers Jansen, Coetzee en Ngidi uit te komen. Spinner Maharaj kwam in actie en verleidde Van Beek tot strekken en overbalanceren, waardoor De Kock de stumping kon uitvoeren.

Dat maakte echter de weg vrij voor Edwards en Van der Merwe om een reddingsboei te lanceren, goed geassisteerd door Dutt die een ongeslagen 23 sloeg uit negen ballen met drie zessen. Zuid-Afrika stond 32 extra's toe, waaronder 21 wides.

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen