Transgender vrouwen uitgesloten van internationaal vrouwencricket

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Transgender vrouwen uitgesloten van internationaal vrouwencricket

Canada's Danielle McGahey nam in september deel aan hun ICC Women's T20 World Cup Americas Region Qualifier tegen de VS
Canada's Danielle McGahey nam in september deel aan hun ICC Women's T20 World Cup Americas Region Qualifier tegen de VSAFP
Transgender vrouwen die de mannelijke puberteit hebben doorgemaakt zijn uitgesloten van internationaal vrouwencricket onder nieuwe regels die dinsdag zijn aangekondigd door de International Cricket Council (ICC).

In september werd Danielle McGahey uit Canada de eerste transgender cricketer die deelnam aan een officiële internationale wedstrijd. Deelname van transgenders is een heet hangijzer geworden nu verschillende sporten een balans proberen te vinden tussen inclusiviteit en eerlijke competitie. Internationale bestuursorganen voor wielrennen en atletiek hebben ook transgender-deelnemers verboden.

Het ICC-bestuur, dat bijeenkwam in de Indiase stad Ahmedabad, zei dat het nieuwe beleid, dat onmiddellijk van kracht wordt, gericht is op "bescherming van de integriteit van het vrouwenspel, veiligheid, eerlijkheid en inclusie".

"Deelneemsters van het mannelijke naar het vrouwelijke geslacht die een vorm van mannelijke puberteit hebben doorgemaakt, komen niet in aanmerking voor deelname aan het internationale vrouwenspel, ongeacht operaties of geslachtsveranderende behandelingen die ze hebben ondergaan", aldus het reglement.

De regels, die het resultaat zijn van een negen maanden durend consultatieproces, zullen binnen twee jaar worden herzien. De herziening heeft alleen betrekking op de geslachtscriteria voor internationaal vrouwencricket. Het beleid op nationaal niveau is een zaak voor elk individueel bestuur.

ICC chief executive Geoff Allardice zei: "De wijzigingen in de regels voor verkiesbaarheid op basis van geslacht zijn het resultaat van een uitgebreid consultatieproces en zijn gebaseerd op wetenschap en in lijn met de kernprincipes die tijdens de herziening zijn ontwikkeld. "Inclusiviteit is ongelooflijk belangrijk voor ons als sport, maar onze prioriteit was om de integriteit van het internationale damesspel en de veiligheid van de speelsters te beschermen."

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen