Goed doel bekritiseert Ederson-wissel en wil tijdelijke 'hoofdblessurewissel' zien

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Goed doel bekritiseert Ederson-wissel en wil tijdelijke 'hoofdblessurewissel' zien

Ederson tijdens de ronde van de City-spelers na de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur
Ederson tijdens de ronde van de City-spelers na de wedstrijd tegen Tottenham HotspurAFP
Headway, een Engelse liefdadigheidsinstelling voor hersenletsel, vraagt zich af waarom Manchester City-doelman Ederson niet meteen werd vervangen na zijn botsing met Cristian Romero in de kraker tegen Tottenham Hotspur.

De Braziliaan lag dinsdag aanvankelijk roerloos op de grasmat in het Tottenham Hotspur Stadium terwijl hij werd behandeld door medisch personeel. Manchester City-trainer Pep Guardiola zei later dat medisch personeel hem had verteld dat Ederson niet goed kon zien nadat Romero's been zijn hoofd had geraakt.

Desondanks speelde Ederson nog een aantal minuten door voordat hij werd vervangen door Stefan Ortega, die een aantal belangrijke reddingen verrichtte in een wedstrijd die City met 2-0 won en zichzelf in de positie plaatste om de titel in de Premier League te behouden op de laatste dag van het seizoen op zondag.

Luke Griggs, CEO van de liefdadigheidsinstelling voor hersenletsel Headway, zei: "Het basisprincipe van elk hersenschuddingprotocol is 'bij twijfel niet trainen'. De bezorgdheid van spelers van beide teams direct na de blessure, maar ook van het medische team en het feit dat er een brancard naar het veld werd gebracht, duidt op een duidelijke bezorgdheid over het welzijn van Ederson."

"Het feit dat hij niet meteen werd afgevoerd, suggereert dat een hersenschudding niet werd vermoed. Dit is moeilijk te begrijpen, vooral omdat symptomen met vertraging kunnen optreden."

Hij voegde eraan toe: "Hoewel we opgelucht waren dat de speler een paar minuten later van het veld werd gehaald, is het moeilijk te begrijpen waarom dit niet onmiddellijk werd besloten. Het is weer een voorbeeld van wanneer een tijdelijke hersenschuddingwissel nuttig zou zijn geweest."

Hersenschuddingwissel al eens geweigerd

De Premier League heeft geprobeerd om tijdelijke hersenschuddingvervangers uit te proberen, maar de voetbalwetgevers hebben deze optie afgewezen ten gunste van proeven met extra permanente hersenschuddingwissels, die vanaf 1 juli een permanente optie worden voor competities.

Ederson was zichtbaar niet tevreden na zijn wissel
Ederson was zichtbaar niet tevreden na zijn wisselAFP

Ederson was zichtbaar boos nadat hij eraf werd gehaald in wat een belangrijk duel voor City was.

"Ederson's boze reactie is geen verrassing gezien de competitieve aard van spelers die willen deelnemen aan belangrijke wedstrijden als deze, maar zijn reactie onderstreept de noodzaak om dit soort beslissingen uit handen van de spelers te nemen," voegde Griggs eraan toe.

Guardiola zei na de wedstrijd van dinsdag: "Ederson heeft een schop in zijn oog en die is opgezwollen. Hij kon niet goed zien. De dokter kwam naar me toe en zei: 'Pep, hij kan niet goed zien en hij moet vervangen worden'. Als de dokter dat zegt, heb ik geen alternatief."

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen