Nieuwe generatie zorgt voor een explosie van de WNBA, dat direct records breekt

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Nieuwe generatie zorgt voor een explosie van de WNBA, dat direct records breekt

Caitlin Clark is hét nieuwe gezicht de WNBA
Caitlin Clark is hét nieuwe gezicht de WNBAAFP
Een WNBA Draft met veel sterren, met als hoogtepunt de recordbrekende Caitlin Clark, zal de vrouwelijke NBA op haar grondvesten doen schudden als het seizoen dinsdag van start gaat, temidden van een ongekende belangstelling voor de competitie.

De stijgende kaartverkoop zorgde ervoor dat de teams hun wedstrijden naar grotere locaties verplaatsten en de bond lanceerde een paar dagen geleden een chartervluchtprogramma voor speelsters, waarmee de komende twee jaar naar verluidt 50 miljoen dollar in het beleid wordt gestoken.

Speelsters en coaches zeiden dat er radicale verandering is gekomen voor de WNBA, na tientallen jaren waarin de "Grote Vier" - de NBA, NFL, NHL en MLB - de Amerikaanse sport in hun greep hielden.

"Het is geen business as usual meer. En dit is al een tijdje aan het broeien", vertelde Cheryl Reeve, coach van de Minnesota Lynx, aan verslaggevers. "We hebben op een golf gezeten. Maar dit is meer een tsunami."

Clark en een charismatische groep van mede-rookies, waaronder Angel Reese van de Chicago Sky en Cameron Brink van de Los Angeles Sparks, krijgen het leeuwendeel van de eer. Een recordaantal van 2,45 miljoen mensen keken toe hoe Clark als eerste werd gekozen door de Indiana Fever in de WNBA draft, nadat ze het record van meeste gescoorde punten voor zowel het mannen- als vrouwenbasketbal had verbroken op universiteitsniveau.

Haar NCAA-finale tegen South Carolina trok het grootste tv-kijkerspubliek voor een basketbalwedstrijd in de VS - mannen of vrouwen, op elk niveau van de sport - sinds 2019. En Clark werd de best verkopende draft pick van sportkledingfabrikant Fanatics in de geschiedenis van het bedrijf, met merken die in de rij staan om zaken te doen met de 1,80 meter lange guard.

"Niemand heeft meer in de schijnwerpers gestaan, onder een grotere microscoop in de vrouwensport, waarschijnlijk in de geschiedenis van de sport, dan Caitlin Clark. En ze maakte het moment voortdurend waar," zei Hall of Famer Rebecca Lobo, een ESPN-analist die in de competitie speelde vanaf het eerste jaar in 1997. 

"Ze lijkt een speelster die een beetje onaangedaan is door wat wij zouden zien als druk of verwachtingen."

Ongekende interesse

De versnelde belangstelling komt niet als een verrassing voor de veteranen. De competitie beleefde vorig jaar het best bekeken seizoen in meer dan twee decennia, gestimuleerd door de populariteit van de twee 'superteams': de New York Liberty en Las Vegas Aces.

"We konden dat vorig seizoen voelen," vertelde MVP Breanna Stewart van de Liberty aan verslaggevers. "Dit omslagpunt en deze beweging zat er al lang aan te komen."

De Las Vegas Aces, de razend populaire kampioenen, verplaatsen hun wedstrijd op 2 juli tegen Clark's Fever van hun thuisbasis in de Michelob Ultra Arena naar een grotere locatie, de T-Mobile Arena met 18.000 plaatsen.

Van links naar rechts: MVP A'Ja Wilson, Chelsea Gray, Kelsey Plum en teameigenaar Mark Davis tijdens de kampioensparade van de Las Vegas Aces
Van links naar rechts: MVP A'Ja Wilson, Chelsea Gray, Kelsey Plum en teameigenaar Mark Davis tijdens de kampioensparade van de Las Vegas AcesAFP

De Los Angeles Sparks waren oorspronkelijk van plan om hun eerste vijf thuiswedstrijden in Long Beach State te spelen vanwege renovaties in Crypto.com Arena. Ze verhuisden een drietal wedstrijden - waaronder een ontmoeting met de Fever op 24 mei - van de universiteitsfaciliteit terug naar de arena die ze delen met de Los Angeles Lakers.

"Vrouwenbasketbal beleeft ongekende kijkcijfers en bezoekersaantallen, dus de verhuizing van deze wedstrijden naar Crypto.com Arena biedt ons de mogelijkheid om meer fans op de tribunes te krijgen", zei Sparks-president Christine Monjer in een verklaring.

'Wat de league verdient'

De verkoop van WNBA-wedstrijden op ticketverkoopwebsite StubHub was bijna het dubbele van vorig seizoen, na een groeitrend over meerdere jaren. De Fever spelen in 9 van de 10 best verkopende wedstrijden dit seizoen op het platform.

In haar toespraak tot de massa's verslaggevers die afstemden op een persconferentie voorafgaand aan het seizoen, zei Clark dat ze klaar was om het moment te omarmen. "Dit is wat de league en de spelers in deze league al heel lang verdienen," zei Clark.

De Indiana Fever beginnen hun seizoen dinsdag op bezoek bij de Connecticut Sun.

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen