Füllkrug leidt Dortmund naar minimale overwinning op PSG in zeer vermakelijk duel

Meer

Bijgewerkt
Dortmund viert de 1-0 van Füllkrug tegen PSG
Dortmund viert de 1-0 van Füllkrug tegen PSGProfimedia
Borussia Dortmund heeft de eerste wedstrijd van het tweeluik met PSG gewonnen in eigen huis. In een kolkend Signal Iduna Park was Niclas Füllkrug de grote man met de enige treffer: 1-0. Het was een wedstrijd die heen en weer ging met veel kansen en spektakel. Volgende week is de return is Parijs en moet PSG dus met twee goals verschil winnen om door te gaan. Met één doelpunt gaat er verlengd worden.

Borussia Dortmund 1 - 0 PSG

Nadat PSG de eerste minuut in de aanval ging, was het Dortmund die het balbezit overnam. In de vierde minuut leek er een goede opening gemaakt te worden op linksback Ian Maatsen, maar dat voorkwam scheidsrechter Anthony Taylor. Hij hield de bal per ongeluk tegen. Het eerste schot kwam na tien minuten en was van de bezoekers. Oud speler van Dortmund, Ousmane Dembélé kreeg de bal op of 25 meter van de goal. Hij draaide weg bij zijn directe tegenstander, maar schoot ruim naast. Dortmund kreeg drie minuten later de eerste grote kans. Julian Brandt kreeg de bal van Jadon Sancho, die 'm had veroverd op het middenveld. Brandt stak Marcel Sabitzer schitterend weg en de Oostenrijker ontving de bal rechts in het strafschopgebied. Hij schoot op doel, maar keeper Gianluigi Donnarumma had zijn doel al goed verkleind en kon makkelijk redding brengen. Ook de tweede poging van de Parijzenaren kwam van de voet van Dembélé. Van ongeveer dezelfde plek, zo'n 25 meter van de goal, probeerde hij het. Dit keer ging zijn poging ruim over.

PSG was daarna de baas van een kwart wedstrijd en domineerde, maar deed dat zonder tot kansen te komen. Na een halfuur kwam eindelijk de klasse van Jadon Sancho. Hij plukte op de rand van de zestien de bal uit de lucht en speelde een man uit op de rand van de zestien. Hij gaf de bal aan de vrijstaande Brandt, maar die schoot tegen een verdediger van PSG aan. Beide ploegen waren daarna aan het afwachten tot de 35e minuut.

Fantastische goal

Niclas Füllkrug zette de thuisploeg op voorsprong. De spits kreeg de bal door de lucht van verdediger Nico Schlotterbeck en nam 'm geweldig mee, om de bal vervolgens op de rand van de zestien hard en laag in de korte te schieten. Een geweldige spitsengoal. PSG kreeg vijf minuten voor rust de volgende tik te verduren, want Lucas Hernandez moest geblesseerd naar de kant. Lucas Beraldo kwam voor hem in de ploeg. In de 43e minuut werd het bijna 2-0. Sabitzer kreeg de bal van Füllkrug op de penaltystip en schoot snel richting doel, maar Donnarumma reageerde adequaat en kon de bal uit de korte hoek tikken. Dembélé kwam in de blessuretijd van de eerste helft nog een keer gevaarlijk door over de rechterkant en gaf de bal strak voor, maar niemand van zijn medespelers stond daar om de bal binnen te tikken. Dat was het laatste wapenfeit van de eerste helft en dus gingen beide teams met een 1-0 stand de kleedkamers in.

PSG krijgt veel kansen

In de tweede helft kwamen de ploegen ongewijzigd de kleedkamers uit. Na drie minuten schoot PSG voor het eerst in de wedstrijd op doel. Bradley Barcola schoot verrassend vanaf de linkerkant in de korte hoek, maar dat was een makkelijke prooi voor Gregor Kobel. In de tegenstoot ontstond de eerste kant voor Dortmund in de tweede helft. Karim Adeyemi was razendsnel aan de linkerkant en trok de bal goed voor naar Sancho, maar hij viel op de grond en kon daardoor niet uithalen. Twee minuten later kwamen er twee hele grote kansen voor de Fransen. Kylian Mbappe had de bal aan de linkerkant van de zestien, kapte naar binnen en schoot tegen de verre paal aan. De bal kwam terug bij de Fransman, die 'm speelde naar Achraf Hakimi, maar ook hij schoot tegen de paal van dichtbij. Twee keer in tien seconden dus op de paal.

Nog geen vijf minuten later nog een grote kans voor de Fransen. Marquinhos gaf de bal perfect voor aan Fabian Ruiz. Hij kopte vrij in bij de eerste paal, maar kopte naast. Zo mocht Dortmund van geluk spreken dat het na 55 minuten nog 1-0 stond.

Mbappe en Hakimi balen van de schoten tegen de paal
Mbappe en Hakimi balen van de schoten tegen de paalProfimedia

Dortmund verzuimt de wedstrijd te beslissen

Dortmund deed wat terug na een uur. Brandt kreeg in de zestien ineens de bal aan de voet, maar leek daar zelf van te schrikken en schoot de bal ver naast. Nog geen minuut later had het 2-0 moeten zijn. Sancho had veel ruimte aan de rechterkant, haalde de achterlijn en legde de bal perfect terug op Füllkrug. Hij was weliswaar wat hoog, maar de spits had deze er van dichtbij in moeten schieten, maar de inzet vloog over. Dortmund drukte door en kwam via een razendsnelle counter bijna alsnog op 2-0 in de 63e minuut. Brandt gaf uiteindelijke de bal voor op Füllkrug, die net geen kracht achter de kopbal kon zetten. Dat had ook te makkelijk met een lichte duw in de rug, maar een penalty werd het niet. In de 66e minuut was het opnieuw Füllkrug die een kans kreeg. Uit een vrije trap aan de linkerkant kreeg de aanvaller een kopkans, maar die ging over het doel heen.

PSG kreeg in de 72e minuut dan weer een grote kans. Dembélé kwam één op één met Kobel, maar de keeper had zijn doel al goed verkleind en kon daardoor redding brengen met zijn linkerhand. Een periode van tegenhouden volgde voor Dortmund, maar PSG was ook niet bij machten om tot kansen te komen. Tot de 80e minuut. Dembélé had de 1-1 moeten maken. Hakimi trok de bal aan de rechterkant terug naar de Fransman, maar die schoot op de penaltystip wild over. Pas na 80 minuten kwam de eerste wissel van Dortmund. Marco Reus kwam in het veld voor Adeyemi.

Geen slotoffensief

Viijf minuten voor tijd was het weer Dortmund dat een kans kreeg. Sancho gaf een geweldige steekpass aan Brandt door de as, maar de middenvelder schoot tegen de ingegleden Marquinhos aan. Zo was het een fantastische wedstrijd die heen en weer ging. Verder kwamen er geen kansen meer en dus won Dortmund de belangrijke thuiswedstrijd en kwamen ze dichterbij de finale.