Bayern en Real Madrid zetten met gelijkspel beslisser in Santiago Bernabéu op

Meer

Bijgewerkt
Leroy Sané zette Bayern nog op voorsprong, maar ziet zijn ploeg gelijkspelen
Leroy Sané zette Bayern nog op voorsprong, maar ziet zijn ploeg gelijkspelenAFP
Bayern München en Real Madrid hebben in het eerste duel van hun tweeluik gelijkgespeeld. In de Allianz Arena werd het 2-2 tussen de grootmachten dankzij twee goals van Vinicius Jr. en treffers van Harry Kane en Leroy Sané. Volgende week woensdag moet het duel in het Santiago Bernabéu de beslissing brengen.

Bij Bayern ontbreekt Matthijs de Ligt in de basis. De Nederlander raakte afgelopen weekend in het duel tegen Eintracht Frankfurt geblesseerd en moet het heenduel tegen Real daarom aan zich voorbij laten gaan. Ook Serge Gnabry ontbreekt in de basis: de Duitse vleugelaanvaller raakte in de kwartfinale tegen Arsenal geblesseerd en moet vooralsnog genoegen nemen met een plek op de bank. Oud-Ajacied Noussair Mazraoui verschijnt wel aan de aftrap.

Bij Real Madrid keert er een bekend gezicht terug op de bank: Thibaut Courtois zit voor het eerst sinds het oplopen van zijn blessure in augustus 2023 weer bij de wedstrijdselectie. De Belg begint op de bank. Rodrygo, Vinicius Jr. en Jude Bellingham vormen het aanvallende trio bij de Koninklijken.

De opstellingen
De opstellingenFlashscore

Binnen een minuut na de aftrap schoot de wedstrijd al los toen Leroy Sané één-op-één kwam te staan met Andriy Lunin, maar de talentvolle Duitser kon de trekker niet overhalen. Het aanvallende overwicht bleef in de Beierse ploeg en liet Harry Kane zelfs zijn geluk van de middenlijn beproeven. De poging van de Engelsman ging over het doel van Lunin heen, maar het is een openingsfase met een statement van Bayern: de Duitsers gaan voor de volle buit.

Efficiënt Real doet Bayern pijn

Met twee kansjes voor Sané en één voor Kane liet Bayern zich zien in het eerste kwartier, terwijl Real moeite had om in hun ritme te komen. Met 67% van het balbezit voor Bayern laten de Madrilenen het ook vooral aan de Duitsers om het spel te maken. Maar zoals we gewend zijn van de Spanjaarden hebben ze weinig kansen nodig om het verschil te maken.

Toni Kroos lanceerde een puntgave bal in de diepte voor Vinicius Jr. om op te jagen. De Braziliaan snijdt door de verdediging heen en maakt de één-op-één met Manuel Neuer, die zich weerhield van ver uit zijn doel komen, koeltjes af: 0-1 Real in de 23e minuut.

De elektrische openingsfase werd opgevolgd door een fase waarin beide ploegen speldenprikjes uit proberen te delen en alles voetballend wilden oplossen. Met moeite voor zowel Bayern als Real om de laatste verdedigende linie te passeren bleven grote kansen uit. Met vijf minuten op de klok in de eerste helft mocht de ploeg van Thomas Tüchel een vrije trap op een ideale positie nemen, maar werd de bal na uitgebreid overleg naast geschoten door Harry Kane.

Mazraoui verslikte zich kort later in een nagenoeg doorgebroken Jude Bellingham, wat de Marrokaanse back op een gele kwaart kwam te staan, en schonk Real Madrid een vrije trap net buiten het strafschopgebied. De Beierse muur bood echter voldoende bescherming en zo kabbelde de wedstrijd richting de rust met een tussenstand van 0-1.

Complete ommedraai

Binnen 10 minuten na de rust kreeg Real een klein brokje kansen, waarvan de grootste voor oud-Bayern-middenvelder Toni Kroos, maar was het Bayern dat toesloeg: Leroy Sané opende een rush vanaf de rechterkant en haalde ongenadig hard uit om Lunin in de korte hoek te passeren voor de 1-1.

Geen vijf minuten later draaide de hele wedstrijd om nadat Jamal Musiala door Lucas Vazquez onderuit werd gehaald tijdens een solo in het strafschopgebied. De Franse arbiter Clément Turpin wees gedecideerd naar de stip en liet Harry Kane aantreden voor een penalty. De topscorer van de thuisploeg stelde niet teleur en boog de wedstrijd compleet om: 2-1 voor Bayern na een klein uur spelen.

Diezelfde Kane zorgde na weer tien minuten spelen bijna voor de 3-1 toen een inzet van de Engelsman bijna het doel inrolde nadat de bal Real-verdediger Antonio Rüdiger toucheerde. Landgenoot Eric Dier kopte uit de daaropvolgende corner bijna Bayern's derde goal binnen, maar vond Lunin op zijn pad.

Real is nooit ver weg

Enkele minuten na zijn invalbeurt legde Luka Modric de bal achteloos achter de Bayern-verdediging en stelde hij Vinicius Jr. in staat om Neuer onder vuur te nemen, maar de legendarische Duitse doelman maakte zich voldoende breed en voorkwam een Spaanse gelijkmaker.

Min-Jae Kim, de vervanger van Matthijs de Ligt, ging met nog tien minuten op de klok flink de fout in door Rodrygo neer te halen in het strafschopgebied en Real Madrid zodoende een cruciale penalty te schenken. De Koreaan, die geel kreeg van Turpin, zag vervolgens Vinicius Jr. wederom kalm blijven tegenover Neuer en Real Madrid op gelijke hoogte schieten met zijn tweede treffer.

De laatste minuten brachten geen beslisser en dus speelden de grootmachten gelijk in het Allianz Arena. De return van woensdag 8 mei zal bepalen wie van de twee een plek in de finale op Wembley mag innemen.