Europese Gouden Schoen: Harry Kane aan kop, drie supersterren op de loer

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Europese Gouden Schoen: Harry Kane aan kop, drie supersterren op de loer

Harry Kane kan voor het eerst in zijn carrière de Gouden Schoen winnen
Harry Kane kan voor het eerst in zijn carrière de Gouden Schoen winnenAFP
De Gouden Schoen is een van de meest prestigieuze onderscheidingen in het Europese voetbal. Aan het einde van het seizoen eert de UEFA de topscorer van het seizoen. In 2023/24 is de race spannender dan ooit. Harry Kane (Bayern München), Lautaro Martinez (Inter Milaan) en Kylian Mbappe (Paris SG) zijn drie spitsen van wereldklasse. De winnaar van vorig seizoen, Erling Haaland (Manchester City), zal echter ook een gooi willen doen naar de prijs. Flashscore neemt de kanshebbers onder de loep.

De Gouden Schoen: zo werkt het

Alleen spelers die actief zijn in de topcompetities van de Europese voetbalbond (UEFA) komen in aanmerking voor de Gouden Schoen. Dit betekent dat doelpuntenmakers uit de mindere competities net zo min in aanmerking komen als profvoetballers uit Zuid-Amerika of Azië.

Doelpunten uit Europese competities of binnenlandse bekercompetities worden niet meegenomen in de ranglijst.

In 1997 werd een puntensysteem geïntroduceerd om rekening te houden met de sterke punten van de verschillende competities. Dit is gebaseerd op de vijfjaarlijkse UEFA-ranking. Elke competitie krijgt een vermenigvuldigingsfactor - de zogenaamde landenfactor.

In de vijf sterkste competities (Premier League, LaLiga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1) is een doelpunt 2 punten waard. In Nederland, Portugal, België of Oostenrijk daarentegen is een doelpunt 1,5 punt waard. In de zwakkere competities in Europa is elk doelpunt maar één punt waard.

01 Harry Kane

Engeland - Bayern München (Duitsland) - 27 doelpunten - 54 punten - nog 11 competitiewedstrijden te gaan

Afgelopen zomer verkaste Harry Kane naar Bayern München voor een transfersom van €100 miljoen. Bij de Duitse recordkampioen wilde de Engelse spits eindelijk een einde maken aan zijn lange titeldroogte. Maar hoewel Kane zich meteen thuis voelde in München, gaat Bayern waarschijnlijk hun eerste titelloze seizoen in elf jaar tegemoet. In de Bundesliga staan ze momenteel acht punten achter op koploper Leverkusen. In de achtste finales van de UEFA Champions League moeten ze proberen een 1-0 achterstand tegen Lazio goed te maken.

Kane was bijna niet te stoppen, vooral in de eerste helft van het seizoen. Hij scoorde 22 doelpunten in 17 wedstrijden. De 30-jarige spits scoorde drie hattricks, waaronder in een 4-0 overwinning op rivaal Borussia Dortmund. Vooral zijn droomdoelpunt tegen Darmstadt 98 was memorabel - een fabelachtige lob vanaf de middenlijn.

De laatste tijd heeft de aanvoerder van Engeland last van een klein vormdipje. Hij scoorde weliswaar tweemaal in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen RB Leipzig, maar hij heeft in de voorafgaande vijf Bundesliga-wedstrijden een aantal serieuze kansen gemist en "slechts" drie doelpunten gemaakt.

Kane overtreft duidelijk zijn xG-waarde van 20,9. Het feit dat Bayern de komende weken moet proberen Leverkusen te achterhalen en op hem rekent in de aanval, kan hem net zoveel voordeel opleveren als zijn bijna niet bestaande blessureverleden. Hij is de absolute topfavoriet voor de Gouden Schoen van 2023/24.

02 Lautaro Martinez

Argentinië - Inter Milaan (Italië) - 23 goals - 46 punten - nog 12 competitiewedstrijden te gaan

Om te zeggen dat Lautaro Martinez in de vorm van zijn leven is, is niet overdreven. Bij Inter Milaan is de Argentijnse wereldkampioen niet alleen aanvoerder, maar ook een sleutelspeler. In het verleden werd hij soms overschaduwd door Romelu Lukaku of Edin Dzeko. Maar nu speelt de 26-jarige Argentijn de hoofdrol in het systeem van Simone Inzaghi.

Zo zelfverzekerd als Inter de Serie A aanvoert, zo zelfverzekerd voert Martinez de doelpuntenlijst aan. Zijn consistentie is indrukwekkend. In zijn laatste 10 competitieoptredens heeft hij acht keer minstens één doelpunt gemaakt. Zijn beste prestatie kwam eind september tegen degradatiekandidaat Salernitana. Hij maakte alle doelpunten voor de Nerazzurri in hun 4-0 overwinning.

Lautaro Martinez is de alleskunner bij Inter.
Lautaro Martinez is de alleskunner bij Inter.AFP

In december moest hij door een dijbeenblessure korte tijd toekijken. Woensdag won Inter met 4-0 van Atalanta in San Siro. Martinez liet al zijn vaardigheden zien in de wedstrijd, door na een prachtige actie de bal prachtig in de hoek te werken. Hij drukte ook zijn stempel op het algehele veldspel.

Martinez heeft het grootste verschil tussen de xG-waarde (14,5) en de daadwerkelijk gescoorde doelpunten (23). Een indicatie dat zijn reeks wellicht niet lang zal duren. Als hij - tegen de verwachtingen in - zijn ongelooflijk sterke vorm de komende weken doorzet, komt hij naast Harry Kane te staan.

03 Kylian Mbappe

Frankrijk - Paris Saint-Germain (Frankrijk) - 21 doelpunten - 42 punten - nog 11 competitiewedstrijden te gaan

21 wedstrijden, 21 doelpunten: Kylian Mbappe is een fenomeen. De kans dat hij aan het eind van het seizoen voor de zesde keer Ligue 1-topscorer wordt, is enorm. Zijn overstap naar Real Madrid is waarschijnlijk een uitgemaakte zaak, maar PSG-coach Luis Enrique vertrouwt nog steeds op zijn snelheid en afwerking.

De 25-jarige Fransman is bijna niet te stoppen, vooral aan het begin van het seizoen. Mbappe maakte zeven doelpunten tijdens de eerste vijf speeldagen. In zijn laatste vijf optredens heeft hij echter maar drie keer gescoord.

Mbappe heeft de laatste tijd last van een klein gebrek aan tempo.
Mbappe heeft de laatste tijd last van een klein gebrek aan tempo.Profimedia

De wereldkampioen van 2018 heeft zijn xG-waarde van 18,5 maar net overschreden. Dat komt ook doordat hij de penalty's neemt in Parijs. Terwijl Kane en Martinez slechts drie keer scoorden vanaf de stip, heeft Mbappe acht penalty's op zijn naam staan.

Het is onwaarschijnlijk dat hij voor het eerst in zijn carrière de Gouden Schoen wint, vooral omdat hij geen klassieke centrumspits is.

07 Erling Haaland

Noorwegen - Manchester City (Engeland) - 17 goals - 34 punten - nog 12 competitiewedstrijden te gaan

Titelverdediger Haaland vestigde vorig seizoen een nieuw record in de Engelse Premier League met 36 doelpunten. Ondanks zijn aanvankelijke scepsis voelde hij zich meteen thuis in zijn debuutseizoen bij Manchester City en vierde hij de treble in het team van Pep Guardiola.

Dit seizoen blijft de Noor nog een beetje achter bij de hoge verwachtingen. Door een blessure kwam hij in de winter wekenlang niet in actie. Daarna scoorde hij slechts drie doelpunten in zes competitieoptredens.

Dinsdag bewees Erling Haaland dat vorm tijdelijk is, klasse blijvend. City versloeg het gepromoveerde Luton Town met 6-2 in de FA Cup. The Terminator maakte vijf doelpunten in de wedstrijd.

Hoewel de doelpunten niet meetellen voor de Gouden Schoen, bewijst het dat de Scandinavische kolos nog steeds een macht is om rekening mee te houden.

Hij heeft zijn xG-waarde echter niet geëvenaard. Volgens de statistieken had Haaland al 19,2 doelpunten moeten maken in het huidige Premier League-seizoen. Iedereen die hem kent, weet echter dat hij dit waarschijnlijk nog wel zal bijsturen. Hij moet nog niet worden afgeschreven.

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen