Swiatek wint Madrid Open nu wel en verslaat Sabalenka in zinderende finale

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Meer
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Swiatek wint Madrid Open nu wel en verslaat Sabalenka in zinderende finale

Swiatek met de Madrid Open-trofee
Swiatek met de Madrid Open-trofeeAFP
Iga Swiatek heeft het masterstoernooi in Madrid gewonnen. In de finale was de Poolse te sterk voor Aryna Sabalenka: 7-5 5-6 7-6 (7). Swiatek en Sabalenka kwamen elkaar vorig jaar ook tegen in de finale van de Madrid Open. Toen won Sabalenka, nu was het de beurt aan Swiatek.

Het duurde even voordat de twee beste speelsters ter wereld hun ritme hadden gevonden. Het resultaat was een uitwisseling van breaks vanaf het begin, voordat het niveau plotseling een tandje hoger werd gezet. Sabalenka kreeg als eerste een breakpoint, waardoor ze de kracht van haar rivale kon testen. De Wit-Russische antwoordde hetzelfde in de volgende game en redde twee kansen.

Toch leek een tiebreak onvermijdelijk tussen twee speelsters die qua talent en niveau dicht bij elkaar lagen. Maar Swiatek bracht daar verandering in toen ze hard vocht voor een break op 5-5. Ze profiteerde van een lichte inzinking bij haar rivale om druk te zetten waar het pijn doet en Sabalenka tot het uiterste te drijven. Met een solide opslag pakte ze de eerste set binnen een uur en deelde de Wit-Russische haar eerste grote klap uit.

Of zo leek het toch. Na de eerste opslagbeurt van de Poolse gaf Sabalenka gas en kreeg ze drie breakpoints, waarvan de derde de winnende bleek. Het was uiteindelijk slechts het begin van een serie van vier breaks op rij, waarin beide speelsters uitzonderlijk tennis speelden en het publiek een aantal prachtige schoten voorschotelden.

De ijzeren lat ging onverminderd door, maar Sabalenka leek haar rivale steeds meer van haar stuk te brengen met een uitzonderlijk zwaar schot. Desondanks hield de Pool haar zenuwen in bedwang, maar ze moest toch serveren om in de tweede set te blijven. De Wit-Russische gaf vervolgens alles wat ze had, sloeg steeds meer winners en maakte het af met twee uitzonderlijke forehands om de beslissende set te pakken, tot groot genoegen van het publiek.

Spectaculair slotakkoord

Een derde en beslissende set: zoals verwacht, zoals gehoopt. Het spelniveau was fenomenaal, maar er moest gewonnen worden. Swiatek had als eerste breakpoints, maar het was Sabalenka die Swiatek te slim af leek te zijn. Maar opnieuw reageerde Swiatek vlot en brak ze Sabalenka op het nippertje.

Maar ook al was de spanning voelbaar, het weerhield de twee beste spelers ter wereld er niet van om het sublieme te bereiken. Sabalenka had het voordeel als eerste te serveren en zette maximale druk op de opslag van haar tegenstander. Die druk bereikte zijn hoogtepunt toen Swiatek serveerde om een laatste tiebreak te pakken, wat ze uiteindelijk deed nadat ze twee matchpoints op winners had gered, net toen ze op het punt leek te breken.

Het werd een laatste tiebreak, met nog drie uur te spelen op de klok. Sabalenka maakte de eerste mini-break net na het omdraaien, maar gaf het voordeel meteen weer weg. Het eerste matchpoint van de Poolse sloeg ze weg met een ace, maar de tweede, op een te lange return - en niet zonder een eigen laatste kans - bleek fataal. Iga Swiatek won met 7-5, 4-6, 7-6 (7 ) en pakte eindelijk Madrid, de enige grote titel die ze nog miste op gravel.

De statistieken
De statistiekenFlashscore
Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?
Ja, verander instellingen