NBA round-up: LeBron James schittert en houdt Lakers in leven met zege op Nuggets

Meer

LeBron James van de LA Lakers na een slamdunk tegen de Denver Nuggets
LeBron James van de LA Lakers na een slamdunk tegen de Denver NuggetsAFP
De Los Angeles Lakers, aangevoerd door 30 punten van superster LeBron James, bleven zaterdag in leven in de NBA play-offs met een 119-108 overwinning op de Denver Nuggets.

Met een 3-0 achterstand op de titelverdediger en met uitschakeling op de loer, hielden de Lakers stand in eigen huis. Ze overleefden een triple-double van Nuggets-ster Nikola Jokic en verlengden de game vijf die maandag in Denver wordt gespeeld.

Nadat de Lakers in elk van de eerste drie wedstrijden een voorsprong met dubbele cijfers hadden laten verdampen, scoorde James 14 punten in het vierde kwart om ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurde. "Ik hou van het vierde kwart", zei James. "Ik begrijp dat het tijd is om om een wedstrijd over de streep te brengen en dat hebben we in drie eerdere wedstrijden nog niet kunnen doen."

Dunk

"Vanavond had ik de kans om dat te doen en ik wilde het waarmaken", voegde de James eraan toe. Hij schoot zes van de acht raak in de vierde periode, pakte een charge en zette een steal om in een dunk. Maar de viervoudig NBA-kampioen was nog niet klaar om de eerste overwinning van de Lakers op Denver in 12 wedstrijden te vieren, sinds december 2022, wetende dat geen enkel NBA-team ooit van een 3-0 achterstand is gekomen om een play-offserie te winnen. "We staan nog steeds met 3-1 achter", zei hij. "Dus elke wedstrijd is een uitdaging op zichzelf. We hebben het vanavond goed gedaan om de serie te verlengen, maar we moeten nog beter worden."

Anthony Davis voegde 25 punten en maar liefst 23 rebounds toe voor Los Angeles. Austin Reaves en D'Angelo Russell scoorden ieder 21 punten. Russell beloonde het vertrouwen van coach Darvin Ham, die hem in de basisopstelling hield nadat hij in de derde wedstrijd geen punten had gescoord. Tweevoudig NBA MVP Jokic scoorde 33 punten met 14 rebounds en 14 assists. Michael Porter Jr. voegde 25 punten en 10 rebounds toe en Jamal Murray 16 voor de Nuggets in de nederlaag.

Dubbelcijferig duo

De andere drie wedstrijden van zaterdag kenden grote uitslagen. Boston, de topseed van de Eastern Conference, herstelde van een thuisverlies tegen de als achtste geplaatste Heat met een 104-84 overwinning in Miami, waardoor de Celtics nu met 2-1 voor staan.

In Miami scoorden Jayson Tatum en Jaylen Brown ieder 22 punten. Tatum voegde daar 11 rebounds en zes assists aan toe en de Celtics leidden van begin tot eind. Kristaps Porzingis scoorde 18 punten en Derrick White deed er 16 bij voor de Celtics, die de Heat de minste punten toestonden van alle Celtics-tegenstanders in dit seizoen.

"Toen ze eenmaal met dubbele cijfers voor stonden, begon hun druk toe te nemen", vertelde Heat-coach Erik Spoelstra. "Zij waren het fysiekere team." Boston leidde met 21-12 na het eerste kwart en stonden 24 punten voor bij rust en vergrootten de voorsprong zelfs tot 29 punten in de tweede helft.

Miami, dat slechts negen driepunters had na een regen van 23 'drietjes' in het voorgaande duel, zal zich moeten hergroeperen in de vierde wedstrijd op maandag.

Thunder op het randje

De Thunder, winnaars van hun eerste twee wedstrijden tegen de Pelicans in Oklahoma City, breidden hun voorsprong uit in New Orleans met een 106-85 socre. De stand in de serie in de Western Conference kwam daarmee op 3-0.

Shai Gilgeous-Alexander en de Thunder krijgen in de volgende wedstrijd dus de kans om de Pelicans in New Orleans uit te schakelen. Met Zion Williamson aan de kant met een verrekte hamstring hadden de Pelicans geen antwoord op het jonge Thunder-team onder leiding van Gilgeous-Alexander, finalist van de MVP-verkiezing, die de Thunder zaterdag aanvoerde met 24 punten, vijf rebounds en acht assists.

De Thunder makaten 17 driepunters en na een 60-46 voorsprong bij rust vergrootten ze hun voorsprong tot maar liefst 24 punten in het vierde kwart. Jalen Williams en Josh Giddey scoorden 21 punten voor de Thunder.

Brandon Ingram leidde de Pelicans met 19 punten en CJ McCollum voegde er 16 aan toe, maar New Orleans maakte slechts negen van de 32 driepuntspogingen en leed 21 keer balverlies.

De Orlando Magic versloegen de Cleveland Cavaliers met 112-89 om hun reeks in de Eastern Conference gelijk te trekken naar 2-2. In Orlando scoorde Franz Wagner 32 punten en de Magic domineerden Cleveland in de tweede helft.

De Cavs maakten slechts 10 punten in het derde kwart en 29 in de tweede helft, waaronder een periode van zes minuten zonder scores.

Wil jij jouw toestemming voor het tonen van reclames voor weddenschappen intrekken?